ΚΙΡΣΟΙ | ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Τι είναι οι κιρσοί και ποια η θεραπεία τους;

Κιρσούς ονομάζουμε τις φλέβες που τα τοιχώματα εξασθενούν επιτρέποντας στις φλέβες να διογκώνονται και να γίνονται ορατές κοντά στην επιφάνεια του δέρματος. Οι κιρσοί μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Πέρα των προβλημάτων υγείας οι κιρσοί αποτελούν και ένα σοβαρό αισθητικό πρόβλημα.

Οι κιρσοί είναι αρκετά συχνοί και είναι πιθανότερο να εμφανιστούν όσο προχωρά η ηλικία.

Εμφάνιση: Οι κιρσοί είναι συνήθως μπλε ή μοβ και σχηματίζουν ένα φλεβικό δίκτυο κάτω από το δέρμα.. Μερικές φορές περιβάλλονται από λεπτότερες, κόκκινες φλέβες που ονομάζονται ευρυαγγείες.

Εντόπιση: Εμφανίζονται κυρίως στα πόδια, αλλά μπορούν να αναπτυχθούν και στους βραχίονες και σε άλλες περιοχές σώματος.

Συμπτώματα: Ενώ πολλοί άνθρωποι με κιρσοί δεν έχουν συμπτώματα, άλλοι αντιμετωπίζουν:

Παράγοντες κινδύνου των κιρσών

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακόμη γιατί τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων εξασθενούν και σχηματίζουν κιρσούς, παρόλο που υπάρχουν διάφοροι παράγοντες κινδύνου:

Επιπλοκές των κιρσών

Εκτός από τις ανησυχίες σχετικά με την εμφάνιση, βεβαιωθείτε ότι έχετε επισκεφτεί τον αγγειοχειρουργό εάν αντιμετωπίσετε:

Θεραπεία κιρσών

Με την έγχυση ειδικών φαρμάκων στους κιρσούς μπορούμε να τους κάνουμε πολύ λιγότερο αισθητούς ή να εξαφανιστούν εντελώς. Κατά τη διάρκεια της σκληροθεραπείας, χρησιμοποιούμε λεπτές βελόνες για να εισάγουμε στις ανεπιθύμητες φλέβες ειδικό φάρμακο που έχει ως αποτέλεσμα να κλείσουν, με το σώμα να μετατοπίζει με ασφάλεια τη ροή του αίματος σε άλλα υγιή αγγεία. Σε πολλές περιπτώσεις οι άσχημες φλέβες εξαφανίζονται τελείως.

Η σκληροθεραπεία μας μπορεί να προσφέρει οριστικά και μακροχρόνια αποτελέσματα, με τους ασθενείς να μπορούν να επαναλάβουν πλήρως τις δραστηριότητές τους δύο ώρες αργότερα - χωρίς περιορισμούς

Δεν θα χρειαστείτε αναισθησία για τη διαδικασία - οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται ήπια ενόχληση για 15 έως 30 δευτερόλεπτα, περιγράφοντάς την σαν δάγκωμα κουνουπιού.

Οι ελαστικά κάλτσες συμπιέζουν τις φλέβες την παλινδρόμιση αίματος. Επιπλέον, οι κάλτσες συμπίεσης μπορεί να βοηθήσουν στην επούλωση δερματικών πληγών και στην πρόληψη πρόσθετων πληγών. Οι κάλτσες συμπίεσης είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία των κιρσών, εάν φοριούνται καθημερινά και μπορεί να καθυστερήσουν την ανάγκη για πιο επεμβατική θεραπεία.

Μπορεί να σας ζητηθεί να σηκώσετε τα πόδια σας πάνω από το επίπεδο της καρδιάς σας τρεις ή τέσσερις φορές την ημέρα για περίπου 15 λεπτά τη φορά. Εάν έχετε ήπιους έως μέτριους κιρσούς, η ανύψωση των ποδιών σας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος των ποδιών και στην ανακούφιση άλλων συμπτωμάτων.

Η θεραπεία με λέιζερ είναι ένας τύπος θεραπείας για κιρσούς. Μέχρι πρόσφατα, η θεραπεία με λέιζερ χρησιμοποιήθηκε κυρίως για τη θεραπεία των φλεβών στο πρόσωπο. Ωστόσο, η νεότερη τεχνολογία λέιζερ μπορεί τώρα να θεραπεύσει αποτελεσματικά και τους κιρσούς. Υπάρχουν διάφοροι τύποι λέιζερ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία των κιρσών. Ο γιατρός εισάγει μια μικροσκοπική ίνα σε μια κιρσώδη φλέβα μέσω ενός καθετήρα. Η ίνα στέλνει ενέργεια λέιζερ που καταστρέφει τους κιρσούς σας. Η φλέβα κλείνει και το σώμα σας την απορροφά τελικά.

Με μικροτομές γίνεται η αφαίρεση των φλεβών από το πόδι σας. Αυτό δεν θα επηρεάσει την κυκλοφορία του αίματος στο πόδι, καθώς οι βαθύτερες φλέβες είναι σε θέση να αναπληρώσουν πλήρως την κυκλοφορία του αίματος.