ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΚΙΡΣΩΝ ΜΕ LASER | ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Τα τελευταία χρόνια η συνηθέστερη μορφή θεραπείας των κιρσών είναι η θεραπεία με Laser. Όταν οι κιρσοί των κάτω άκρων είναι στα αρχικά στάδια η θεραπεία τους είναι συντηρητική και περιλαμβάνει τα εξής:

Όταν πλέον οι κιρσοί βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και εμφανίζονται οι επιπλοκές, η σωστή αντιμετώπιση είναι η χειρουργική επέμβαση, η οποία μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους προς όφελος του ασθενούς. Οι μέθοδοι που εφαρμόζονται είναι οι εξής:

Σαφηνεκτομή.

Είναι μία μέθοδος με χαμηλό κίνδυνο, η διάρκειά της κυμαίνεται από μία εώς δύο ώρες. Σε αυτή την μέθοδο γίνεται η αφαίρεση των σαφηνών και όλων των κλάδων τους που νοσούν.

Η διάρκεια παραμονής είναι μία μέρα νοσηλείας και συνήθως ο ασθενής κινητοποιείται την ίδια μέρα.

Σκληροθεραπεία με αφρό

Αυτή η μέθοδος γίνεται με ενέσεις που περιέχουν σκληρυντική ουσία και έχει αναμιχθεί με αέρα. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνεται, η χημική καταστροφή του φλεβικού τοιχώματος, που σαν αποτέλεσμα έχει την απόφραξη του.

Η μέθοδος έχει δύο μεγάλα πλεονεκτήματα: δεν χρειάζεται νοσηλεία και το κόστος της επέμβασης είναι μικρό.

Όμως υπάρχουν και μειονεκτήματα τα οποία είναι, ότι τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μεθόδου είναι κατώτερα των άλλων μεθόδων. Επιπλέον στην περιοχή της έκχυσης μπορεί να παρουσιαστεί δυσχρωμία του δέρματος.

Η μέθοδος της σκληροθεραπείας με αφρό μπορεί να εφαρμοστεί όταν οι κιρσοί είναι στο αρχικό στάδιο. Απευθύνεται κυρίως στην θεραπεία των απλών ευρυαγγειών καθώς επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά, με τις άλλες τεχνικές, για την θεραπεία μικρών φλεβικών κλάδων με σκοπό να αποφευχθούν οι πολλές τομές κατά την επέμβαση.

Θερμική εξάχνωση με Laser (EVLA) ή RF

Τι είναι το EVLA;

Το EVLA είναι μια νέα μέθοδος αντιμετώπισης των κιρσών χωρίς χειρουργική επέμβαση. Αντί να αφαιρείται η παθολογική φλέβα, θερμαίνεται από ένα λέιζερ. Η θερμότητα εξαχνώνει τα τοιχώματα των φλεβών και στη συνέχεια απορροφάται φυσικά από τον οργανισμό.

Είναι οι φλέβες μου κατάλληλες για το EVLA;

Σχεδόν όλοι οι ασθενείς με κιρσούς είναι κατάλληλοι για EVLA. Όσοι ασθενείς δεν είναι κατάλληλοι (συνήθως αυτοί με μικρές φλέβες μετά από προηγούμενη χειρουργική επέμβαση) μπορούν συνήθως να αντιμετωπιστούν με απλή σκληροθεραπεία αφρού.

Τι περιλαμβάνει η διαδικασία;

Διεξάγεται μια υπερηχογραφική σάρωση και οι φλέβες που πρόκειται να υποβληθούν σε θεραπεία σημειώνονται με ένα στυλό.

Μια μικρή ποσότητα τοπικού αναισθητικού ενίεται στο δέρμα πάνω από τη φλέβα και εισάγεται μια βελόνα μέσα σε αυτήν. Ο γιατρός προωθεί μέσα στη φλέβα μια οπτική ίνα Laser, ώστε η άκρη του να βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο που πρέπει να θερμανθεί (συνήθως η πτυχή της βουβωνικής σας χώρας). Μεγάλη ποσότητα τοπικού αναισθητικού διαλύματος στη συνέχεια εγχέεται γύρω από τη φλέβα με μικροσκοπικές βελόνες. Στη συνέχεια, το λέιζερ ενεργοποιείται. Δεν θα αισθανθεί κανένα πόνο. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται στο άλλο πόδι. Το λέιζερ και ο καθετήρας αφαιρούνται και η οπή της βελόνας καλύπτεται με ένα μικρό επίδεσμο.

Η θεραπεία διαρκεί περίπου 20 - 30 λεπτά ανά πόδι. Μπορεί επίσης να γίνει σκληροθεραπεία αφρού και στη συνέχεια να τοποθετηθεί μια ελαστική κάλτσα συμπίεσης.

Τι συμβαίνει μετά τη θεραπεία;

Σύντομα μετά τη θεραπεία σας, θα σας επιτραπεί να πάτε στο σπίτι σας. Συνιστάται να μην οδηγείτε, αλλά να πάρετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, να περπατήσετε ή να έχετε έναν φίλο να σας οδηγήσει. Θα χρειαστεί να φορέσετε τις κάλτσες για δύο εβδομάδες και θα σας δοθούν οδηγίες για το πώς να κάνετε μπάνιο. Θα πρέπει να είστε σε θέση να επιστρέψετε στην εργασία αμέσως και να προχωρήσετε με τις περισσότερες δραστηριότητες.

Ποια διαδικασία είναι σωστή για μένα;

Πολλοί ασθενείς που πάσχουν από κιρσούς αντιμετωπίζουν το δίλημμα ποια θεραπεία πρέπει να ακολουθήσουν. Αυτό δεν προκαλεί εντύπωση καθώς υπάρχουν πολλές επιλογές, μεταξύ των οποίων αρκετές νέες μη χειρουργικές θεραπείες όπως η σκληροθεραπεία αφρού, η RFA (VNUS) και η EVLA.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την εμπειρία του αγγειοχειρουργού σας. Μερικοί χειρουργοί εξακολουθούν να επιλέγουν μόνο τη χειρουργική επέμβαση, αλλά οι περισσότεροι πλέον προσφέρουν τουλάχιστον μία από τις νέες θεραπευτικές επιλογές.

Αν θέλετε οριστική θεραπεία, αλλά θέλετε να αποφύγετε χειρουργική επέμβαση και γενική αναισθησία και να επιστρέψετε γρήγορα σε κανονικές δραστηριότητες, θα πρέπει να εξετάσετε μία από τις ακόλουθες θεραπείες:

Η σκληροθεραπεία με αφρό είναι καλή ειδικά για εκείνους με λιγότερο εκτεταμένες φλέβες που είναι πρόθυμοι να δεχτούν την ανάγκη για αρκετές συνεδρίες θεραπείας και την πιθανότητα επανεμφάνισης των φλεβών στο μέλλον. Το RFA (VNUS, RFITT) και το EVLA είναι κατάλληλο για όλους σχεδόν τους ασθενείς. Η μέθοδος και τα αποτελέσματα της θεραπείας είναι σχεδόν ταυτόσημα με τα RFA και EVLA. Ν.Β. Ρωτήστε τις συμβουλές του αγγειοχειρουργού σας πριν αποφασίσετε ποια θεραπεία είναι κατάλληλη για εσάς.

Οι οδηγίες προς τους ασθενείς είναι απλές και πρέπει να τηρούνται στην καθημερινότητα τους.

Ο αγγειοχειρουργός είναι ο μόνος εξειδικευμένος γιατρός για όλες τις μορφές της πάθησης καθώς και για την θεραπεία τους, έχει την κατάλληλη εμπειρία και γνώση πάνω στις σύγχρονες τεχνικές που θα σας οδηγήσουν στην οριστική λύση του προβλήματος σας. Ακόμα και αν το πρόβλημα σας είναι μικρό ή ανεπαίσθητο μια επίσκεψη στον γιατρό θα βοηθούσε για να μην υπάρξει εξέλιξη της πάθησης.