ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΕΣ | ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Ευρυαγγείες

Οι ευρυαγγείες υπάγονται στις φλεβικές παθήσεις και είναι μια από τις πιο συχνές φλεβικές παθήσεις μαζί με τους κιρσούς. Με τον όρο ευρυαγγείες εννοούμε μικρά, διεσταλμένα αιμοφόρα αγγεία, στην επιφάνεια του δέρματος. Διακρίνονται σε τρεις χρωματισμούς μωβ, μπλε ή κόκκινα τριχοειδή αγγεία.

Η εμφάνισή τους οφείλεται σε φλεβική πάθηση .Οι φλεβικές παθήσεις συναντώνται πιο συχνά στις γυναίκες σε ένα ποσοστό70%. Αλλά και οι άντρες σε ένα ποσοστό 40% έρχονται αντιμέτωποι κάποια στιγμή της ζωής τους με μία φλεβική πάθηση.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το 80% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 18 ετών πάσχει από μεμονωμένες ή πολλαπλές ευρυαγγείες.

Παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση ευρυαγγειών.

Κλινική εικόνα ευρυαγγειών

Μέθοδοι θεραπείας ευρυαγγειών

Σκληροθεραπεία είναι η θεραπευτική μέθοδος που με τη χρήση σκληρυντικών ουσιών με ή χωρίς αφρό αντιμετωπίζει τη νόσου

Για την εφαρμογή της σκληροθεραπείας χρησιμοποιούνται σύριγγες ινσουλίνης με βελόνες από 25 μέχρι 30 G. Απαραίτητος είναι ο καλός φωτισμός με τη βοήθεια φακού εισάγουμε τη βελόνα παράλληλα στο δέρμα, με ελάχιστη ποσότητα αέρα στον κώνο της σύριγγας. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται κατά την εφαρμογή σκληροθεραπείας στην ιγνυακή κοιλότητα, τα σφυρά και τη ράχη άκρου ποδός καθώς υπάρχει κίνδυνος έγχυσης φαρμάκου σε μικρά αρτηριόλια, με αποτέλεσμα ισχαιμική νέκρωση.

Η έγχυση ξεκινά από αγγεία που φέρουν το αίμα, φροντίζοντας να διατηρούνται δρόμοι παροχέτευσης διότι διαφορετικά παγιδεύονται μεγάλες ποσότητες αίματος και το αισθητικό αποτέλεσμα δεν θα είναι καλό. Στα αστεροειδή φλεβίδια εγχέεται φάρμακο στο τροφοδοτικό με εκπληκτικά αποτελέσματα

Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι :

Πίεση μετά την έγχυση του σκληρυντικού

Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η παρατεταμένη επαφή του σκληρυντικού με το ενδοθήλιο και μειώνεται η παγίδευση αίματος. Η πίεση γίνεται άμεσα μετά την έγχυση μηχανικά με βαμβάκι.

Περίδεση

Εδώ δεν έχουμε ομοφωνία για το πόσο αναγκαία είναι η περίδεση

Το δέσιμο ξεκινά από το πέλμα, αστράγαλο με μεγαλύτερη πίεση και καλύπτει όλα τα σημεία έγχυσης. Η περίδεση διαρκεί 6-12 ώρες. Μετά την αφαίρεση του επιδέσμου φοριέται ελαστικό καλσόν με πίεση από 12 έως 21 mmHg. Επιβάλλεται να περπατά ο ασθενής μετά τη θεραπεία καθώς έτσι ελαττώνεται η φλεβική στάση και ο κίνδυνος θρόμβωσης.

Αντενδείξεις σκληροθεραπείας

Επιπλοκές σκληρυντικών (άμεσες - απώτερες)

Θεραπεία με Laser ευρυαγγειών

Η θεραπεία με laser έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε λεπτές αχνές ευρυαγγείες.

Επειδή η σκληροθεραπεία δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε πολύ λεπτά αγγεία, έρχεται σαν συμπλήρωμα η θεραπεία με laser.

Τα μηχανήματα Laser που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αγγεία κάτω άκρων είναι: το Long pulse Nd:YAG, το Dye Laser (short-long Pulse), διοδικά Laser, το Laser Alexandrite, το I.P.L, Rubby Laser και K.T.P.

Συμπέρασμα

Η σκληροθεραπεία αποτελεί μέθοδο εκλογής για τις ευρυαγγείες, με απαραίτητη την βοήθεια των laser. Για την εφαρμογή είναι αναγκαία η άριστη γνώση και η τέλεια επιδεξιότητα διότι αν δεν εφαρμοστούν σωστά τα αποτελέσματα δεν θα είναι τα επιθυμητά. Παράλληλα η θεραπεία των ευρυαγγειών δεν μπορεί να αποκλείσει την επανεμφάνισή τους σε άλλα σημεία του σώματος.

Συνήθεις ερωτοαπαντήσεις.

Σε πόσες ημέρες μπορεί να επιστρέψει για την επόμενη συνεδρία;
Μετά από 8 έως 15 μέρες

Ποια εποχή είναι καλύτερη για θεραπεία;
Nα αποφεύγονται οι καλοκαιρινοί μήνες

Οδηγίες μετά τη θεραπεία;
Nα μην ξαπλώσει ο ασθενής, να περπατά, εάν πρόκειται να ταξιδέψει να κάνει συχνές στάσεις για περπάτημα.