ΕΝΔΟΑΥΛΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑΤΩΝ | ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Ενδαγγειακή αποκατάσταση ανευρύσματος (EVAR)

Η ενδαγγειακή αποκατάσταση ανευρύσματος (EVAR) είναι μια διαδικασία που απαιτεί μόνο μικρές τομές στη βουβωνική χώρα, μαζί με τη χρήση ακτινογραφίας και ειδικά σχεδιασμένων οργάνων, για την επιδιόρθωση του ανευρύσματος, εισάγεται ένας σωλήνας, που ονομάζεται μοσχεύματος στεντ, μέσα στο αόρτη.

Το EVAR είναι μια ελάχιστα επεμβατική (χωρίς κοιλιακή τομή) διαδικασία.

Σχετικά με την ενδαγγειακή αποκατάσταση ανευρύσματος (EVAR)

Το EVAR μπορεί να πραγματοποιηθεί στο χειρουργείο. Ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει γενική αναισθησία ή τοπική αναισθησία (επισκληρίδιο ή νωτιαία αναισθησία). Ο γιατρός θα κάνει μια μικρή τομή σε κάθε βουβωνική χώρα για να αποκαλύψει τις μηριαίες αρτηρίες σε κάθε πόδι.

Με τη χρήση ειδικών ενδαγγειακών οργάνων μαζί με εικόνες ακτίνων Χ για καθοδήγηση, θα εισαχθεί ένα ενδομόσχευμα μέσω της μηριαίας αρτηρίας και θα προχωρήσει στην αορτή στο σημείο του ανευρύσματος.

Ένα μόσχευμα στεντ είναι ένας μακρύς κυλινδρικός σωλήνας κατασκευασμένος από λεπτό μεταλλικό σκελετό (stent), ενώ το τμήμα τμήμα του μοσχεύματος είναι κατασκευασμένο από διάφορα υλικά όπως Dacron ή πολυτετραφθοροαιθυλένιο (PTFE) και μπορεί να καλύπτει το stent. Το stent βοηθά στη συγκράτηση του μοσχεύματος.

Το μόσχευμα-νάρθηκας εισάγεται στην αορτή στην κατάλληλη θέση και τοποθετείται στη θέση του ανευρύσματος. Μόλις τοποθετηθεί, το μόσχευμα θα διευρυνθεί (με ελατήριο), προσαρμοσμένο στο τοίχωμα της αορτής για να στηρίξει το τοίχωμα της αορτής. Το ανεύρυσμα τελικά θα συρρικνωθεί κάτω από το ενδομόσχευμα.

Πριν από τη Διαδικασία

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας

Οι διαδικασίες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την κατάστασή σας και τις πρακτικές του γιατρού σας.

Μετά τη Διαδικασία

Στο σπίτι

Πιθανές επιπλοκές

Όπως με οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση, μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές. Ορισμένες πιθανές επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν, χωρίς να περιορίζονται σε αυτά, τα ακόλουθα:

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συζητήσει οποιεσδήποτε ανησυχίες με τον γιατρό σας πριν από τη διαδικασία.