ΑΡΤΗΡΙΟΠΑΘΕΙΑ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ | ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Περιφερική αρτηριακή νόσος (ΠΑΝ) - Ισχαιμία κάτω άκρων

Το χαρακτηριστικό της περιφερειακής αρτηριακής νόσου και της ισχαιμίας των κάτω άκρων είναι η μειωμένη αιμάτωση των κάτω άκρων εξαιτίας στένωσης η απόφραξης των αρτηριών τους. Η ισχαιμία των κάτω άκρων είναι συχνή και μπορεί να οδηγήσει σε αρτηριακά έλκη, γάγγραινα και πιθανό ακρωτηριασμό του σκέλους αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά .

Συμπτώματα Αρτηριοπάθειας Κάτω Ακρων

Τα συμπτώματα με σειρά βαρύτητας είναι:

Σταδιοποίηση της ισχαιμίας των κάτω άκρων

Το πρώτο στάδιο της νόσου είναι ασυμπτωματικό. Όταν μία αρτηρία έχει στένωση ή απόφραξη τότε στο σκέλος δεν φτάνει η απαιτούμενη ποσότητα αίματος και οξυγόνου με αποτέλεσμα να επέρχεται ο πόνος. Σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται θεραπευτική αντιμετώπιση ώστε με φαρμακευτική αγωγή είτε με επεμβατικούς χειρισμούς που υποδεικνύονται αποκλειστικά και μόνο από τον ειδικό αγγειοχειρουργό.

Τα στάδια της νόσου:

Διάγνωση Αρτηριοπάθειας Κάτω Ακρων

'Οταν υπάρχουν αθηρωματικές στενώσεις σε μία αρτηρία, συνυπάρχουν συνήθως στενώσεις και σε άλλες αρτηρίες του οργανισμού. Το αρτηριακό σύστημα είναι ενιαίο και χρειάζεται φροντίδα. Η διάγνωση πετυχαίνεται με την ψηλάφηση των αρτηριών στα κάτω άκρα από τον εξειδικευμένο αγγειοχειρουργό και ακολουθείται από το γνωστό Triplex αρτηριών που μπορεί να τεκμηριώσει την διάγνωση και να διευκρινίσει τη βαρύτητα της νόσου. Τελευταία είναι η ενδαρτηριακή ψηφιακή αγγειογραφία

Οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της ΠΑΝ είναι:

Θεραπεία Αρτηριοπάθειας Κάτω Ακρων

Η βάδιση εφόσον είναι γύρω 3000 - 5000 μέτρα την ημέρα, έστω και με ενδιάμεση στάση είναι ωφέλιμη καθώς βοηθά στη δημιουργία παράπλευρου δικτύου το οποίο υποβοηθά σε ένα βαθμό τη ροή του αίματος στο άκρο, δηλαδή δημιουργείται παρακαμπτήρια κυκλοφορία (φυσικό by-pass). Επιβάλλεται η διακοπή του καπνίσματος, η μείωση βάρους, σακχάρου και χοληστερίνης

Η σειρά των φαρμάκων που προτείνονται είναι αιμορρεολογικά, τα αντιαιμοπεταλιακά, τα αντιθρομβωτικά, οι στατίνες, τα αγγειοδιασταλτικά και τα αντιπηκτικά.

Ο ασθενής πρέπει να αποφεύγει το κρύο, την υγρασία, τα στενά παπούτσια, μικροτραυματισμούς και θερμικά ερεθίσματα. Να φοράει ζεστά υποδήματα και κάλτσες το χειμώνα και να τηρεί τους κανόνες τοπικής υγιεινής των ποδιών

Αγγειοπλαστική είναι η μέθοδος που με τη χρήση ειδικών καθετήρων αποσκοπεί στη αποκατάσταση των αγγειακών στενώσεων και στη διάνοιξη των αποφραγμένων αγγείων με σκοπό την αύξηση της ροής του αίματος στην περιοχή που ισχαιμεί.

Το stent είναι μεταλλική αγγειακή ενδοπρόθεση και τοποθετείται για τη θεραπεία στενώσεων ή περιορισμένων αποφράξεων των αρτηριών. Αρτηριακή παράκαμψη (by-pass) είναι η χειρουργική επέμβαση που σκοπό έχει την λειτουργική παράκαμψη μιας εκτεταμένης αρτηριακής βλάβης. Η περιοχή της βλάβης παραμένει άθικτη, ενώ με την παράκαμψη πετυχαίνουμε την σύνδεση του κεντρικού με το περιφερικό τμήμα αυτής.

Τέλος η παρακολούθηση του ασθενή με περιφερική αρτηριακή νόσο ορίζεται από τον αγγειοχειρουργό και σκοπό έχει τη διάγνωση πιθανών επαναστενώσεων ή εμφάνιση στενώσεων σε άλλες περιοχές.