ΑΝΟΙΚΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑΤΩΝ | ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής είναι μια διογκωμένη, εξασθενημένη περιοχή στον τοίχωμα της αορτής, με αποτέλεσμα την ανώμαλη διεύρυνση της. Επίσης ονομάζεται ΑΚΑ.

Τι είναι ένα η ανοικτή αποκατάσταση του ΑΚΑ ;

Η αποκατάσταση του κοιλιακού αορτικού ανευρύσματος (ΑΚΑ) είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ενός ανευρύσματος (ανώμαλη διεύρυνση) της κοιλιακής αορτής. Η αποκατάσταση ενός ανευρύσματος κοιλιακής αορτής μπορεί να πραγματοποιηθεί χειρουργικά μέσω μιας ανοικτής τομής ή σε μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που ονομάζεται ενδαγγειακή επισκευή ανευρύσματος (EVAR).

Η ανοικτή επιδιόρθωση ενός ανευρύσματος κοιλιακής αορτής περιλαμβάνει μια τομή της κοιλίας για να απεικονίσει άμεσα το ανεύρυσμα της αορτής. Η διαδικασία εκτελείται σε χειρουργείο υπό γενική αναισθησία. Ο χειρούργος θα κάνει μια τομή στην κοιλιά είτε κατά μήκος, από κάτω από το στήθος μέχρι ακριβώς κάτω από τον ομφαλό είτε κατά μήκος της κοιλιάς και κάτω από τον ομφαλό.

Μόλις ανοίξει η κοιλιά, το ανεύρυσμα θα επισκευαστεί με τη χρήση ενός μακριού κυλινδρικού σωλήνα που ονομάζεται μόσχευμα. Τα μοσχεύματα είναι κατασκευασμένα από διάφορα υλικά, όπως το Dacron (συνθετικό μόσχευμα από υφαντικό πολυεστέρα) ή το πολυτετραφθοροαιθυλένιο (PTFE). Το μόσχευμα συρράπτεται στην αορτή που συνδέει το ένα άκρο της αορτής στη θέση του ανευρύσματος με το άλλο άκρο της αορτής. Η ανοικτή επισκευή παραμένει η συνήθης διαδικασία για την επιδιόρθωση της κοιλιακής αορτής ανευρύσματος.

Λόγοι για τη διαδικασία

Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να πραγματοποιηθεί η επιδιόρθωση του κοιλιακού αορτικού ανευρύσματος περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

Πριν από το χειρουργείο

Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου

Η επιδιόρθωση της κοιλιακής αορτής ανευρύσματος απαιτεί διαμονή σε νοσοκομείο. Οι διαδικασίες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την κατάστασή σας και τις πρακτικές του γιατρού σας.

Γενικά, μια ανοιχτή επισκευή κοιλιακού αορτικού ανευρύσματος ακολουθεί αυτή τη διαδικασία:

Μετά το χειρουργείο

Μετά τη διαδικασία, μπορείτε να μεταφερθείτε στην αίθουσα ανανηψης προτού μεταφερθείτε στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) για να παρακολουθείστε προσεκτικά. Εναλλακτικά, μπορείτε να μεταφερθείτε απευθείας στη ΜΕΘ από το χειρουργείο. Θα συνδεθείτε με οθόνες που θα εμφανίζουν συνεχώς τη καρδιακή λειτουργία (ΗΚΓ ή EKG), την αρτηριακή πίεση, άλλες μετρήσεις πίεσης, ρυθμό αναπνοής και το επίπεδο οξυγόνου σας.

Μπορεί να έχετε έναν σωλήνα στο λαιμό σας, έτσι ώστε η αναπνοή να μπορεί να υποβοηθηθεί με έναν αναπνευστήρα (αναπνευστική συσκευή) μέχρι να είστε αρκετά σταθεροί για να αναπνεύσετε μόνοι σας. Καθώς συνεχίζετε να ξυπνάτε από την αναισθησία και να αρχίσετε να αναπνέετε μόνοι σας, η αναπνευστική μηχανή θα προσαρμοστεί ώστε να σας επιτρέψει να αναλάβετε περισσότερη αναπνοή. Όταν είστε αρκετά ξύπνιοι για να αναπνέετε εντελώς μόνοι σας και είστε σε θέση να βήξετε, ο σωλήνας αναπνοής θα αφαιρεθεί.

Αφού ο σωλήνας αναπνοής αφαιρεθεί, η νοσηλεύτρια σας θα σας βοηθήσει να βήξετε και να πάρετε βαθιές αναπνοές κάθε δύο ώρες. Αυτό μπορεί να είναι δυσάρεστο λόγω του πόνου, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό να το κάνετε αυτό για να αποβάλλετε τα πνευμονικά εκκρίματα που πιθανόν να προκαλέσουν πνευμονία. Η νοσοκόμα σας θα σας δείξει πώς να αγκαλιάζετε ένα μαξιλάρι καλά ενάντια στο στήθος σας, ενώ βήχετε για να διευκολύνετε την ταλαιπωρία.

Θα λάβετε φάρμακο για τον πόνο, όταν απαιτείται, μέσω καθετήρα επισκληρίδιου, είτε με τη χορήγησή συσκευής που συνδέεται με την φλεβική γραμμή.

Μόλις αφαιρεθεί ο σωλήνας αναπνοής και η κατάσταση σας σταθεροποιηθεί, μπορείτε να αρχίσετε να πίνετε υγρά. Η διατροφή σας μπορεί να προχωρήσει σταδιακά σε πιο στερεά τρόφιμα καθώς είστε σε θέση να τα ανεχτείτε.

Αν έχετε σωλήνα αποστράγγισης στο στομάχι σας, δεν θα μπορείτε να πίνετε ή να τρώτε μέχρι να αφαιρεθεί ο σωλήνας. Ο σωλήνας αποστράγγισης θα αφαιρεθεί όταν η εντερική σας λειτουργία επανέλθει στο φυσιολογικό, συνήθως δύο έως τρεις ημέρες μετά τη διαδικασία.

Όταν ο γιατρός σας διαπιστώσει ότι είστε έτοιμοι, θα μετακινηθείτε από τη ΜΕΘ σε μια μετεγχειρητική νοσηλευτική μονάδα. Η ανάρρωσή σας θα συνεχίσει να εξελίσσεται. Η δραστηριότητά σας θα αυξηθεί σταδιακά καθώς κινητοποιήστε και περπατάτε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η διατροφή σας θα προχωρήσει σε στερεά τρόφιμα.

Στο σπίτι

  • Μόλις είστε στο σπίτι, θα είναι σημαντικό να διατηρήσετε τη χειρουργική περιοχή καθαρή και στεγνή. Ο γιατρός σας θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες πλυσίματος. Τα ράμματα ή τα χειρουργικά συρραπτικά θα αφαιρεθούν κατά την επίσκεψη στο γραφείο του γιατρού σας.
  • Η χειρουργική τομή μπορεί να είναι επώδυνη για αρκετές ημέρες μετά από μια διαδικασία επιδιόρθωσης ανευρύσματος. Πάρτε ένα παυσίπονο, όπως συνιστά ο γιατρός σας.
  • Δεν πρέπει να οδηγείτε μέχρι να σας το πει ο γιατρός σας. Μπορούν να ισχύουν και άλλοι περιορισμοί δραστηριότητας
  • Ενημερώστε το γιατρό σας για να αναφέρετε κάποιο από τα παρακάτω:

    Επιπλοκές

    Όπως με οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση, μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές. Ορισμένες πιθανές επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε αυτά, τα ακόλουθα:

    Μπορεί να υπάρχουν και επιπλοκές ανάλογα με τη συγκεκριμένη ιατρική σας κατάσταση. Βεβαιωθείτε ότι έχετε συζητήσει οποιεσδήποτε ανησυχίες με τον γιατρό σας πριν από τη διαδικασία.