ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ | ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Τι είναι μια αγγειοπλαστική;

Η αγγειοπλαστική είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιούμε για να αποκαταστήσουμε τη ροή του αίματος μέσω των αρτηριών σας. Ορισμένες παθήσεις μπορεί να προκαλέσουν αργή ροή αίματος, καθιστώντας δύσκολο για το σώμα σας να λάβει το απαραίτητο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Η αγγειοπλαστική ανοίγει την αποκλεισμένη αρτηρία έτσι ώστε το αίμα να μπορεί να κυλά ομαλά. Η αγγειοπλαστική χρησιμοποιείται για τη διάνοιξη των αγγείων της καρδιάς ή αγγείων σε άλλα σημεία του σώματος. Σε γενικές γραμμές η τεχνική και η διαδικασία διάνοιξης είναι παρόμοια

Η διαδερμική αγγειοπλαστική στεφανιαίας στεφανιαίας (PTCA)

Η διαδερμική αγγειοπλαστική στεφανιαίας στεφανιαίας (PTCA) εκτελείται για να αποκαταστήσει τη ροή αίματος στις στεφανιαίες αρτηρίες που προκαλούνται από αθηρωμάτωση των στεφανιαίων (CAD) και για να αποκαταστήσει την αιμάτωση στον καρδιακό ιστό χωρίς χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς.

Πώς λειτουργεί το PTCA

Ένας ειδικός καθετήρας (μακρύς κοίλος σωλήνας) εισάγεται στην στεφανιαία αρτηρία που πρόκειται να αντιμετωπιστεί. Αυτός ο καθετήρας έχει ένα μικρό μπαλόνι στην άκρη του. Το μπαλόνι διογκώνεται μόλις ο καθετήρας τοποθετηθεί στην στενή περιοχή της στεφανιαίας αρτηρίας.

Η διόγκωση του μπαλονιού συμπιέζει τον λιπαρό ιστό στην αρτηρία και κάνει διανοίγει την αρτηρία με σκοπό την βελτιωμένη ροή αίματος.

Σχετικές διαδικασίες

Ακτινοσκόπηση

Η χρήση της ακτινοσκόπησης, βοηθά τον γιατρό να εντοπίσει την περιοχή της στένωσης, το μέγεθος και το είδος αυτής

Ενδοαγγειακός υπέρηχος (IVUS)

Μια τεχνική που ονομάζεται ενδοαγγειακό υπερηχογράφημα χρησιμοποιεί έναν υπολογιστή και έναν ηχοβολέα που στέλνει υπερηχητικά ηχητικά κύματα για τη δημιουργία εικόνων των αιμοφόρων αγγείων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της PTCA.

Η χρήση του IVUS παρέχει άμεση απεικόνιση και μέτρηση του εσωτερικού των αιμοφόρων αγγείων και μπορεί να βοηθήσει τον ιατρό στην επιλογή του κατάλληλου μεγέθους μπαλονιών ή / και στεντ, για να εξασφαλίσει ότι ένα stent, αν χρησιμοποιηθεί, ανοίγει σωστά ή για να αξιολογήσει χρήση άλλων εργαλείων αγγειοπλαστικής.

Αθηρεκτομή

Ο γιατρός μπορεί να αποφασίσει ότι είναι απαραίτητος ένας άλλος τύπος διαδικασίας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση αθηρεκτομής (αφαίρεση πλάκας) στο σημείο της στένωσης της αρτηρίας. Στην αθηρεκτομή μπορεί να υπάρχουν μικροσκοπικές λεπίδες σε ένα μπαλόνι ή περιστρεφόμενη άκρη στο άκρο του καθετήρα.

Παθήσεις που αντιμετωπίζονται με αγγειοπλαστική

Τι είναι η τοποθέτηση ενδονάρθηκα (stent);

Τα τελευταία χρόνια, έχουν αναπτυχθεί πολλές βελτιώσεις στη διαδικασία PTA. Μία κοινή διαδικασία που χρησιμοποιείται στην PTA είναι η τοποθέτηση στεντ. Ένας νάρθηκας είναι ένα μικροσκοπικό, επεκτάσιμο μεταλλικό πηνίο που εισέρχεται στην πρόσφατα ανοιγμένη περιοχή της αρτηρίας για να βοηθήσει να διατηρηθεί η αρτηρία ανοικτή και να εμποδίσει την επαναστένωση ή την απόφραξη.

Μόλις τοποθετηθεί ο ενδονάρθηκας, ενδοθήλιο θα αρχίσει να σχηματίζεται πάνω του μέσα σε λίγες ημέρες μετά τη διαδικασία. Ο ενδοαυλικός νάρθηκας θα καλυφθεί πλήρως από ιστό μέσα σε ένα μήνα περίπου.

Είναι απαραίτητο να παίρνετε ένα φάρμακο, όπως η ασπιρίνη ή η κλοπιδογρέλη (Plavix), που μειώνει την δράση των αιμοπεταλίων (ένας τύπος αιμοκυττάρων που συσσωρεύονται για να σχηματίσουν θρόμβους), με αποτέλεσμα να αποφευχθεί η δημιουργία θρόμβων αίματος στο stents.

Νεότερα stents επικαλύπτονται με φάρμακα για την πρόληψη του σχηματισμού ουλώδους ιστού εντός του στεντ. Αυτό το φάρμακο αναστέλλει την υπερανάπτυξη ιστού που μπορεί να εμφανιστεί εντός του στεντ. Η επίδραση αυτού του φαρμάκου είναι να αποτρέψει τη στένωση του αιμοφόρου αγγείου.

Κίνδυνοι της διαδερμικής αγγειοπλαστικής (PTA)

Οι πιθανοί κίνδυνοι που σχετίζονται με την PTA, την αθηρεκτομή και / ή το στεντ περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

Διαδερμική αγγειοπλαστική της μηριαίας αρτηρίας

Η αγγειοπλαστική είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιούμε για να αποκαταστήσουμε τη ροή του αίματος μέσω των αρτηριών. Η διαδερμική αγγειοπλαστική (ΡΤΑ) της μηριαίας αρτηρίας είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που σκοπό έχει να αποκαταστήσει τη ροή του αίματος στη μηριαία αρτηρία.

Η μηριαία σας αρτηρία είναι μια μεγάλη αρτηρία στον μηρό και είναι ο κύριος προμηθευτής αίματος στα κάτω άκρα. Παραδοσιακά, αν η μηριαία αρτηρία αποφραχθεί ή στενωθεί, έπρεπε να εκτελέσουμε μια ανοικτή αγγειακή χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, μπορούμε τώρα να εκτελέσουμε αυτή τη διαδικασία χρησιμοποιώντας μια ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση, χωρίς να κάνουμε τομή. Η διαδικασία, που ονομάζεται διαδερμική αγγειοπλαστική, αποκαθιστά τη ροή του αίματος στη μηριαία αρτηρία.

Χρησιμοποιούμε αυτή τη διαδικασία για τη θεραπεία της περιφερικής αγγειακής νόσου.

Τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια μιας διαδερμικής αγγειοπλαστικής της μηριαίας αρτηρίας

Κατά τη διαδικασία PTA, θα:

Οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να πραγματοποιηθεί μία ΡΤΑ της μηριαίας αρτηρίας περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται, στα ακόλουθα:

Επιπλοκές της αγγειοπλαστικής της μηριαίας αρτηρίας

Όπως με οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση, μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές.

Ορισμένες πιθανές επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα: