Αγγειακό σύστημα | ΑΓΓΕΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Το αγγειακό σας σύστημα αποτελείται από αγγεία που μεταφέρουν το αίμα σας σε όλο το σώμα σας. Οι αρτηρίες μεταφέρουν αίμα πλούσιο σε οξυγόνο μακριά από την καρδιά σας. Οι φλέβες μεταφέρουν αίμα φτωχό σε οξυγόνο στην καρδιά σας. Το αίμα σας φεύγει από την αριστερή πλευρά της καρδιάς και αντλείται στο υπόλοιπο σώμα σας.

Η κύρια αρτηρία από την καρδιά σας ονομάζεται αορτή. Καθώς το αίμα σας ταξιδεύει σε ολόκληρο το σώμα σας, εισέρχεται σε όλο και μικρότερα αιμοφόρα αγγεία, φτάνει σε κάθε κύτταρο, αποδίδει θρεπτικά συστατικά και συλλέγει τα απόβλητα και το διοξείδιο του άνθρακα.

Το αίμα σας συνεχίζει το ταξίδι πίσω στις φλέβες σας, πηγαίνοντας στα νεφρά σας και το συκώτι στο δρόμο για την απόρριψη αποβλήτων. Το αίμα τελικά επιστρέφει στη δεξιά πλευρά της καρδιάς σας για να ξεκινήσει το ταξίδι ξανά.

Καθώς μεγαλώνουμε, οι αρτηρίες μας τείνουν να σκληραίνουν, να γίνονται πιο δύσκαμπτες και στενές. Αυτό ονομάζεται αρτηριοσκλήρωση. Μία μορφή αρτηριοσκλήρωσης είναι η αθηροσκλήρωση, η οποία είναι η συσσώρευση πλάκας και χοληστερόλης σε μεγάλες και μεσαίου μεγέθους αρτηρίες. Μια στένωση των αρτηριών από τη συσσώρευση πλάκας μπορεί να οδηγήσει σε στεφανιαία νόσο και μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή όταν αυτό συμβαίνει στα αιμοφόρα αγγεία που θρέφουν στην καρδιά.

Η ίδια κατάσταση στις αρτηρίες που οδηγούν στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικά επεισόδια. Η στένωση των αρτηριών σε άλλα μέρη, όπως τα πόδια σας, μπορεί να προκαλέσει αυτό που ονομάζεται Περιφερική Αρτηριακή Νόσος ή PAD. Το PAD μπορεί να οδηγήσει σε πληγές, πόνο με το περπάτημα ή ακρωτηριασμό.